Wat is de vijfde discipline uit Peter Senges boek over de lerende organisatie?

Dat is: de kunst om het gehele systeem te zien – de subsystemen waar het uit bestaat – en hoe al die componenten elkaar beïnvloeden. En van daaruit te kijken naar de patronen die groei belemmeren.

Want:

🔨 De problemen van vandaag zijn vaak het gevolg van de ‘oplossingen’ uit het verleden. En het middel van nu kan erger zijn dan de kwaal.

💪 Hoe harder je duwt, des te harder duwt het systeem terug.

🛑 Je moet vertragen om te kunnen versnellen. De dieper liggende oorzaak vinden vraagt ruimte om je intuïtie aan te spreken, rust om gedegen te analyseren en dialoog om de kracht van het team te gebruiken.

De versnelling komt zodra dit tweede natuur wordt en oplossingen ook echt oplossingen zijn.

🍀 Grote gebaren lijken vaak nodig, maar helpen lang niet altijd. Kleine ingrepen op de juiste plek kunnen juist een groot verschil maken.

🌏 Vraag niet wie de schuld heeft. In een systeem hangt alles met elkaar samen. Het wordt pas beter als je onderliggende oorzaken vindt en die weg neemt. Dat vraagt gezamenlijke inspanningen. En kwetsbaarheid. En dus een veilige werkomgeving.

Peter Senge benadrukt het belang systemen in de vorm van causale verbanden uit te tekenen (zie plaatje). Zo vind je de complexe feedback loops die bepalen wat er in je organisatie gebeurt.

Soms leiden die tot een balans – die dus ook zomaar weer verstoord kan worden. Soms versterken schijnbaar losse gebeurtenissen elkaar juist – waardoor het uit de hand loopt en je organisatie onbestuurbaar lijkt.

Heb je die patronen gevonden, dan ken je de blokkades die je weg moet nemen om de impact als organisatie te vergroten.

Waarom deze post?

Dertig jaar geleden publiceerde Peter Senge The Fifth Discipline. Nog altijd een heel inspirerend en belangrijk boek.

Werken aan een lerende organisatie is nooit af. Maar zeker is dat het je je werk leuker maakt, je talent (van jezelf en anderen) beter benut en daarmee de impact van je organisatie steeds verder vergroot.

Wil je praktisch aan de slag met Senges 5 disciplines? Begin met een kennis/werk/sessie. Je ontvangt de kennis en gaat er direct praktisch mee aan de slag. Meer weten of een sessie boeken? Mail me voor afspraak.

Meer weten over de 5 disciplines, maar lees je graag een compacte samenvatting van het hele boek? Mail me en ik stuur ‘m je toe.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.