Je hebt mijn boeken top-tien van 2020 nog te goed. Hier zijn ze:
10. Ben Hardy: Personality isn’t Permanent
De gedachte is algemeen aanvaard dat mensen iets hebben dat persoonlijkheid wordt genoemd en dat gedurende hun leven min of meer vast staat. Daar is nogal wat op af te dingen.
Persoonlijkheid is een concept en staat niet vast, schrijft Ben Hardy. Het is beter gericht aan je eigen toekomstige identiteit te werken.
Hardy’s ideeën zijn verfrissend, omdat ze een wenkend perspectief vormen alles uit je leven te halen. Maar zijn boek is ook een typisch voorbeeld van de hedendaagse maakbaarheidsgedachte. Een boek om welwillend maar met relativering te lezen.
Hier lees je mijn boekbespreking.
9. Adam Grant: Give and Take
Altijd dingen weggeven klinkt onzakelijk. Maar wist je dat veel van de meest succesvolle mensen vooral dat doen?
Trouwens de mensen die het meest worstelen hebben die neiging ook. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen beschrijft Grant in dit boek.
8. Oivia Fox Cabane: The Charisma Myth
Charisma is niet aangeboren of zo. Het bestaat uit drie componenten die je door ze aandacht te geven kunt ontwikkelen.
Dat voelt manipulatief. Maar vreemd genoeg voel je je er ook direct lekkerder, is mijn ervaring.
Bestel het boek hier en probeer het zelf uit.
7. Mieke Gerritzen: Help jezelf!
Bonte verzameling teksten en afbeeldingen over zelfbeeld en zelfontwikkeling. Dit wild vormgegeven boek houdt je een spiegel voor en stelt vragen bij de maakbaarheid van je leven. En soms moet je onbedaarlijk lachen om waar de mensen (behalve jij zelf natuurlijk) intrappen.
De relativerende noot in deze lijst.
6. Michel E. Gerber: The E-myth Revisited
Wat is de E-Myth? Dat je een ondernemer moet zijn om te kunnen ondernemen.
Veel zelfstandigen zijn immers vooral heel goed in hun vak. De rest kun je leren.
Met een paar goede adviezen (‘Werk AAN je bedrijf, niet IN je bedrijf.’) en een goed bruikbaar stappen maakt hij duidelijk hoe. Niet voor iedereen toepasbaar, maar in sommige gevallen juist heel goed. Je bestelt het hier.
5. Cal Newport: So Good They Can’t Ignore You
Hierin onderzoekt de schrijver hoe het komt dat sommige mensen uiteindelijk werk doen waar ze van houden, terwijl dat zoveel anderen niet lukt. Het is min of meer een handleiding voor ‘een realistisch pad naar een betekenisvol en boeiend professioneel leven’, waar je interessante ideeën, technieken en routines uit zult halen.
Dit is mijn boekbespreking.
4. Brian J. Robertson: Holacracy; The New Management System for a Rapidly Changing World
Beschrijft een alternatief voor de klassieke structuur en besturing van organisaties die in de vorige eeuw nog prima voldeed, maar de continue verandering in de 21e niet meer kunnen bijbenen. En trouwens ook veel prettiger werken is en de talenten van medewerkers beter benut. Beide ook niet onbelangrijk.
Nog weinig toegepast, maar in een aantal bedrijven al succesvol. Mijn boekbespreking vind je hier. Bestellen kun je via deze link.*
3. Daniel Coyle: The Talent Code
Je hersenen zijn een leermachine, zegt Carol Dweck. Dus is leren onze opgave.
Ergens heel goed in worden lukt maar op één manier: heel veel oefenen en jezelf daarin voortdurend op een speciale manier uitdagen.
Coyle beschrijft heel mooi hoe dit werkt. Het versterkte bij mij het vertrouwen dat je door veel te doen goed kunt worden. Betekent trouwens nog niet dat het altijd gemakkelijk is.
Tip van mijn schrijfjuf Kitty Kylian. Want met bloggen werkt het ook zo.
Daniel Coyles boek bestel je hier.
2. Steven C. Hayes: Uit je hoofd in het leven
Het leven kent pijn. Het helpt als je dat weet te scheiden van het lijden.
Hayes is de uitvinder (mag ik dat zeggen?) van de Acceptatie en Commitment Therapie, een psychologische behandelmethode om beter om te gaan met negatieve gedachten en door gedragsexperimenten te leren meer naar je waarden te leven.
Zijn boek is een stevig in de wetenschap gefundeerde handleiding om meer uit je leven te halen – ook als het niet mee zit. Zit je verstand je wel eens dwars? Dan zou je veel aan dit boek kunnen hebben.
1. Ken Wilber: A Theory of Everything
Een beetje pretentieuze titel, denk je? Wil die nu precies de lading dekken.
Intellectuele tour de force. Roept op je altijd dóór te ontwikkelen, zodat je de wereld en jezelf in volle omvang ervaart en daar optimaal aan kunt bijdragen. Je bestelt dit magnifieke boek hier*.
Meer lezen over boeken?
Dit is mijn stapel nog ongelezen boeken. Over deze boeken schreef ik in 2020, 2019 en 2018.