Organisaties leren, doordat mensen leren.
Persoonlijk meesterschap noemt Peter Senge in zijn boek The Fifth Discipline terecht als één van de praktijken in lerende organisaties.
Het is zelfs de basis, zegt hij, want organisatieleren begint met een discipline van persoonlijke groei en leren.
Het vereist kennis en vaardigheden. En het gaat ver. Het vereist spirituele groei. Sterker nog: het is je leven zien als een creatie waar je steeds zoveel mogelijk zelf invulling aan geeft.
Dat vereist wel wat:
💗 Je bent steeds bezig met na te gaan wat belangrijk voor je is. En je leeft daarnaar.
🎓 Je leert continu bij, om de werkelijkheid te zien zoals die is.
Een houding van continu leren – dat is het. En wat levert het op?
Je hebt je roeping duidelijk en handelt ernaar. Je ziet de huidige werkelijkheid als bondgenoot. Je werkt mét de verandering in plaats van je ertegen te verzetten. Je voelt je meer verbonden – met jezelf en anderen. Zonder je eigenheid op te geven.
Geef je leiding? Dan kun jij in jouw team (s) het persoonlijk meesterschap voor anderen stimuleren:
Creëer een stimulerende en veilige werkomgeving. Waar mensen hun visie kunnen uitdragen. Waar onderzoek en oprechtheid de norm zijn. Waar het van je verwacht wordt de huidige situatie ter discussie te stellen. Waar ook het pijnlijke, het confronterende en het kwetsbare besproken wordt.
—
Waarom deze post?
Dertig jaar geleden publiceerde Peter Senge The Fifth Discipline. Nog altijd een heel inspirerend en belangrijk boek.
Werken aan een lerende organisatie is nooit af. Maar zeker is dat het je je werk leuker maakt, je talent (van jezelf en anderen) beter benut en daarmee de impact van je organisatie steeds verder vergroot.
Wil je praktisch aan de slag met Senges 5 disciplines? Begin met een kennis/werk/sessie. Je ontvangt de kennis en gaat er direct praktisch mee aan de slag. Meer weten of een sessie boeken? Mail me voor afspraak.
Meer weten over de 5 disciplines, maar lees je graag een compacte samenvatting van het hele boek? Mail me en ik stuur ‘m je toe.