Dertig jaar geleden publiceerde Peter Senge zijn bepalende boek The Fifth Discipline. Wat zijn de kunst en kunde van de lerende organisatie (de ondertitel van het boek)?
💫 Systeemdenken: organisaties zijn complexe systemen waarvan alle onderdelen elkaar beïnvloeden. Vertrouwen op je systemische intuïtie. Zoek gericht naar causale verbanden. En doorbreek de negatieve patronen die de groei van je organisatie belemmeren.
🦉 Persoonlijke meesterschap: levenslang werken aan je persoonlijke visie, je energie effectief inzetten, geduld en de werkelijkheid (leren) zien zoals die is – dat is waarmee je persoonlijk de basis legt voor een levenslang leren.
🌍 Mentale modellen: we zijn ons vaak nauwelijks bewust van de diepliggende veronderstellingen over de wereld die ons denken en gedrag bepalen. Kritisch zijn op die aannames – van jezelf en van anderen is de basis van leren.
🗻 Gemeenschappelijke visie: mensen samenbrengen rond een gedeelde identiteit en bestemming. Die inspiratie verzet bergen.
🌈 Teamleren: een groep maakt nog geen team. Door in dialoog samen te denken en te werken krijgt het team vleugels en ontstaan onvoorstelbare resultaten.
De vijf disciplines zijn geen raamwerk en Senge komt in zijn boek niet met een stappenplan.
Is dat een zwakte?
Nee, het doet recht aan de complexiteit van organisaties als open systemen. Het pad is voor elk van ons anders. En vormt zich terwijl je op weg bent.
Werken aan een lerende organisatie is nooit af. Maar zeker is dat het je je werk leuker maakt, je talent (van jezelf en anderen) beter benut en daarmee de impact van je organisatie steeds verder vergroot.
Na 30 jaar nog altijd een heel inspirerend en belangrijk boek.