2020

  • Rob van Eden en Els Nijssen: Netwerken werkt. Praktisch boek over netwerken, vooral gericht op het vinden van werk en mensen die starten met netwerken. Maar ook doorgewinterde netwerkers kunnen hun voordeel doen met de duidelijke onderbouwingen waarom netwerken belangrijk is, de duidelijke fasering in hoe je netwerk uitbreidt en het belang van voorbereiding en wat die inhoudt. Compact werkboek waarmee je direct aan de slag kunt.
  • Steven C. Hayes: Uit je hoofd in het leven. Het leven kent pijn. Het helpt als je dat weet te scheiden van het lijden. Hayes is de uitvinder (mag ik dat zeggen?) van de Acceptatie en Commitment Therapie, een psychologische behandelmethode om beter om te gaan met negatieve gedachten en door gedragsexperimenten te leren meer naar je waarden te leven. Stevig in de wetenschap gefundeerde handleiding om meer uit je leven te halen die juist adresseert dat het niet altijd mee zit. Zit je verstand je wel eens dwars? Dan zou je veel aan dit boek kunnen hebben.
  • Cal Newport: So Good They Can’t Ignore You. Hierin onderzoekt de schrijver hoe het komt dat sommige mensen uiteindelijk werk doen waar ze van houden, terwijl dat zoveel anderen niet lukt. Het is min of meer een handleiding voor ‘een realistisch pad naar een betekenisvol en boeiend professioneel leven’, waar je interessante ideeën, technieken en routines uit zult halen. Dit is mijn boekbespreking.
  • Ben Hardy: Personality isn’t Permanent. De gedachte is algemeen aanvaard dat mensen iets hebben dat persoonlijkheid wordt genoemd en dat die gedurende hun leven min of meer vast staat. Die gedachte heeft bezwaren. Persoonlijkheid is een concept en staat niet vast, schrijft Ben Hardy. Het is beter gericht aan je eigen toekomstige identiteit te werken. Hardy’s ideeën zijn verfrissend, omdat ze een wenkend perspectief vormen alles uit je leven te halen. Maar zijn boek is ook een typisch voorbeeld van de hedendaagse maakbaarheidsgedachte. Een boek om welwillend maar met relativering te lezen. Hier lees je mijn boekbespreking.
  • Ken Wilber: A Theory of Everything. Verdieping van mijn onderzoek naar (hoog)bewustzijn. De titel dekt de lading goed. Intellectuele tour de force. Roept daarnaast op je altijd dóór te ontwikkelen, zodat je de wereld en jezelf in volle omvang ervaart en daar optimaal aan kunt bijdragen. Je bestelt dit magnifieke boek hier*.
  • Michael E. Gerber: The E-Myth Revisited; Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It. Wat is de E-Myth? Dat je een ondernemer moet zijn om te kunnen ondernemen. Met een paar goede adviezen (‘Werk AAN je bedrijf, niet IN je bedrijf.’) en een goed bruikbaar stappen maakt hij duidelijk hoe dat zit. Niet voor iedereen toepasbaar, maar in sommige gevallen juist heel goed. Je bestelt het hier.
  • Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx: Meer dan intelligent; De vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen. De auteurs zijn ervaren onderzoekers op het terrein van de hoogbegaafdheid. In dit boek introduceren ze een nieuw zijnsmodel van hoogbegaafdheid, gaan ze in op blokkades voor hun geluk en succes die je bij hoogbegaafden wel ziet en geven ze praktische adviezen hoe die te doorbreken (en zijn realistisch in de te verwachten effecten daarvan). Waardevolle extra inzichten die bovendien ook heel praktisch zijn toe te passen. Je leest mijn boekbespreking hierHier kun je het bestellen.*
  • Brian J. Robertson: Holacracy; The New Management System for a Rapidly Changing World. Beschrijft een alternatief voor de klassieke structuur en besturing van organisaties die in de vorige eeuw nog prima voldeed, maar de continue verandering in de 21e niet meer kunnen bijbenen. En trouwens ook veel prettiger werken is en de talenten van medewerkers beter benut. Beide ook niet onbelangrijk. Nog weinig toegepast, maar in een aantal bedrijven al succesvol. Mijn boekbespreking vind je hierBestellen kun je via deze link.*